alustuseks natuke sellest kuidas mis töötab->
EGR on lihtne aparaat, mis suunab osa gaase tagasi sisselasketrakti. Peamine põhjus selle kinnijäämisel on (üllatus üllatus) tatt ja tahm, mis tekib lühikestel otstel. Lihtsaim altaernatiiv
EGR-i eelmaldamisele on see ära puhastada (must töö aga tasub ära).
DPF on keerulisem. Erinevalt katalüsaatorist, mis vajab suht vähe piina on DPF-i töölehakkamise minimaalne aeg ca 10-15 min stabiilse kiirusega sõitu (peamine põhjus, miks isiklikult olen kategooriselt seda meelt, et diisel ei ole linnasõiduks mõeldud ja ei saa ka kunagi olema). Kui teha vähemalt kord nädalas korralik maanteesõit korraliku kiirendamisega, siis on dpf/
egr/kat võimelised eemaldama ka osa kogunenud tahmast ("järelpõletamine"). uuematel aparaatidel on peal ka isepõletav mehhanism
Kui DPF on täis, siis on see samuti võimalik puhastada (või vahetada)
Alternatiive eriti palju rohkem polegi:
-kas kasutada autot sihtotstarbeliselt ja arvestada, et umbes 120 tuh tagant tuleb dpf vahetada/puhastada ning
egr puhastada
- kasutada autot mittesihtotstarbeliselt ning liita linna ökokulule juurde
egr-i ja dpf-i hind
ja muidugi põhiline asi- jumala eest mitte osta autot, kus
egr ja dpf juba eemaldatud on. Ja muidugi soovituslikult mitte osta ainult kütusekulule otsa vaadates linnas liiklemiseks diiselautot ja pärast põriseda, kui vastikud on looduskaitsjad ja kuidas riik nöögib diisliomanikke.
Kütuse kvaliteet ei ole tegelikult juba pikka aega teemaks olnud (soovitaks alati tankida ühest tanklast ning probleemi tekkimisel keerata see tanklaketi kaela... kaotad võibolla natuke raha või pead natuke kaugemal tankima, kuid igasuguse jama puhul on üks kindel vastapool, kellelt nõuda- on teada juhtumeid, kus korralik kett kompenseeris hulgal masinatest reostunud kütusest tekkinud )
P.S. diisel ongi kallim pidada kuni 30 tuh aastase läbisõidu juures (alles sealt tuleb piir, kus kulud 4 aasta jooksul jäävad alla bensiinimootori summaarse kulu). On näha olnud ka inimesi, kes hoiavad 10 küünega diisli puhul kinni longlife vahetusvälbast jms (see ei ole normaalne auto pidamine)
Tegelikult ma olen normaalne....