juhuks, kui kellelgi on tõsist huvi panna oma auto tõeliselt hästi kõlama, siis võib alati nõu küsida järgmiselt tegelaselt:
Heiki Eelma. hiq ät hot.ee
tsiteerin heiki vastust mu küssale (kerkis üles wooferi-teemas)
'Ennegi nõu antud sel teemal ja eks saab tulevikuski anda.. Ainuke asi, et teemadel a´la kuidas ühendada nelja subbarit autosse nii, et kõlarite nimitakistus jääks 4 ohmi ei viitsi enam ausaltöeldes vastata. Asjalikud küsimused teemadel kõlarid võimendid kaablid ja plaadilugejad saavad aga enamasti vastuse. Ka müraisolatsiooni teemal suudan kaasa rääkida omadest kogemustest.
Muide... Eesti parim helitopic on streetrace foorumis ja sealt on võimalik saada vastus paljudele küsimustele juba enne küsimuse esitamistki.'
seega, kes tahab, et ka tema alfas bänd kapotil mängiks, siis võib heikile kindlasti kirjutada. tehnikaajakirjas Maatriks on ka tema lugusid mitmeid olnud, nii et võib olla leiab ka sealt valmis vastuseid. igatahes, tegemist on laheda ja väga asjaliku tüübiga, kellelt maksab nõu küsida, enne kui mahukaid heliuuendustöid ette võtta.
helitehnika ja helipildi spetsialist
#2jah streetrace.org foorumis sai selle tüübiga päris palju vaieldud.
tollal oli mees küll suht valesti aru saanud oma "profesionaalsest" andest.
ta arvas, et ta kuuleb live salvestuselt oma autos isegi seda, kuidas ja kuhu kidramees läheb, mis pidi on klaver ja ta suudab ehitada sellise helisüsteemi, mis mängib piltlikult surroundi, kuigi on salvestatud, miksitud ja masterdatud kasutades vaid kahte kanalit ehk lihtsalt öeldes stereona.
ühesõnaga paras jabur fantaasia.
aga kes viitsib seda jama lugeda, lugegu sealt.
ei väida, et ta oleks rumal või ei tea ta midagi oma hobist... lihtsalt ei tea ta muusika salvestamise tehnikast mõhkugi ning sellest ka tema absurdne jutt.
tollal oli mees küll suht valesti aru saanud oma "profesionaalsest" andest.
ta arvas, et ta kuuleb live salvestuselt oma autos isegi seda, kuidas ja kuhu kidramees läheb, mis pidi on klaver ja ta suudab ehitada sellise helisüsteemi, mis mängib piltlikult surroundi, kuigi on salvestatud, miksitud ja masterdatud kasutades vaid kahte kanalit ehk lihtsalt öeldes stereona.
ühesõnaga paras jabur fantaasia.
aga kes viitsib seda jama lugeda, lugegu sealt.
ei väida, et ta oleks rumal või ei tea ta midagi oma hobist... lihtsalt ei tea ta muusika salvestamise tehnikast mõhkugi ning sellest ka tema absurdne jutt.
#3Ehitasime Heikiga koos seda süsteemis mis hetkel sees on!
Eestis 2.koht Advanced sarjas ja Taanis 5 koht! Heli on hea autos!
Istun oma autosse ja kuulan ja lähen tema autosse ja kuulan sama lugu!
Nagu öö ja päev! Heiki autos kontrabassi mees mängib üli rõõmsalt ja mõnudega ja lauljad on rõõmsamad!
Eestis 2.koht Advanced sarjas ja Taanis 5 koht! Heli on hea autos!
Istun oma autosse ja kuulan ja lähen tema autosse ja kuulan sama lugu!
Nagu öö ja päev! Heiki autos kontrabassi mees mängib üli rõõmsalt ja mõnudega ja lauljad on rõõmsamad!

#4ta arvas, et ta kuuleb live salvestuselt oma autos isegi seda, kuidas ja kuhu kidramees läheb, mis pidi on klaver ja ta suudab ehitada sellise helisüsteemi, mis mängib piltlikult surroundi, kuigi on salvestatud, miksitud ja masterdatud kasutades vaid kahte kanalit ehk lihtsalt öeldes stereona.
...väga huvitav aga, mind huvitaks hoopis mis riideid ma kandsin aastal 1995 linnahalli stuudios salvestusel

#6aga vaata... kui sind muidugi kaetatud pole 
üks pilt ütleb ju teatavasti rohkem, kui 1000 sõna, seega ekraan autosse ja keda see helipilt ikka enam huvitab
tegelikult on jah terminoloogia natuke segamini (kiikasin kah siis striitreissi)-> helipildi puhul saab rääkida selle edastamisest.
ma küll usun, et trikimehe saates oleks lööki (mis see siis ära ei ole-> telefoniga lindistatud sosinast kontserdisaali karjumine luua)
Ehk siis kõik see, mis puudutab salvestise ülipuhast mängimist on OK... aga sellest veel edasi
nooh jah...

üks pilt ütleb ju teatavasti rohkem, kui 1000 sõna, seega ekraan autosse ja keda see helipilt ikka enam huvitab

tegelikult on jah terminoloogia natuke segamini (kiikasin kah siis striitreissi)-> helipildi puhul saab rääkida selle edastamisest.
ma küll usun, et trikimehe saates oleks lööki (mis see siis ära ei ole-> telefoniga lindistatud sosinast kontserdisaali karjumine luua)
Ehk siis kõik see, mis puudutab salvestise ülipuhast mängimist on OK... aga sellest veel edasi

Tegelikult ma olen normaalne....
#7Helitehnika uuendamine ja upgrade autos on kahe otsaga asi. Kõik oleneb palju investeerida, tavainimesel piisab kõlarite vahetusest, subwooferist ja väiksest pigitamisest. Üldjuhul on vahe märgatav ja tavainimene saab nautida suhteliselt normaalset heli ( kokku hinnaklass 10000-25000 eek).
Kui aga tahta tippheli, tuleb ikka rahakoti rauad täiega lahti lüüa nii alates 100 tuh kroonist. Sellise summa oma masinasse investeerimiseks peab ikka väga kõva fanaatik olema. Pean tunnistama, mina olen liiga ihne, et sellist summat autosse matta, enne kasvõi investeeriks kuhugi.
Kui aga tahta tippheli, tuleb ikka rahakoti rauad täiega lahti lüüa nii alates 100 tuh kroonist. Sellise summa oma masinasse investeerimiseks peab ikka väga kõva fanaatik olema. Pean tunnistama, mina olen liiga ihne, et sellist summat autosse matta, enne kasvõi investeeriks kuhugi.
#8Noh spetsid, tehke pakkumised 
GTA- sees orig stereo BOSE, makk aga selline tiba puudulik. CD-ga heli super, raadioga pa*k. Oli mõte visata makk minema, st tal ees aind raadio ja gps, plaadid kõik pagassis. Nüüd aga küsimus, kuidas teha nii, et saaksin ees korraliku raadio koos naviga, sellsit asja vist pole veel leiutatud? Mida targemad pakuvad. JA muidugi on raadio nupud roolil, kas neid saab tulevikus kasutada? Heli võiks ikka ok olla. Miski tootja pakub din1 pessa ka norm displeiga asja, seda suure displeiga, mis makist välja sõidab- ei taha, st osa kellasid jääb varju. Palun lahendust!!!
Voyager- sees din2 kassetmakk, cd-boksi oli kellegile vist rohkem vaja ja mulle jäid aind juhtmed. KAs oleks kavalam panna sinna sisse din2 displeiga asi, mis laksaks nii cd- dvd. Siin võib olla ka avaneva displeiga asi, st ruumi sitaks
Navi pole vaja, TOMTOM aitab hädast. St selles masinas veedetakse palju aega pikkadel otstel ja asi võiks olla väga hea....
Ah jaa- kõlarid on mõlemas masinas HEAD (vähemalt ma hetkel arvan nii), neid ei ole vaja vahetada.

GTA- sees orig stereo BOSE, makk aga selline tiba puudulik. CD-ga heli super, raadioga pa*k. Oli mõte visata makk minema, st tal ees aind raadio ja gps, plaadid kõik pagassis. Nüüd aga küsimus, kuidas teha nii, et saaksin ees korraliku raadio koos naviga, sellsit asja vist pole veel leiutatud? Mida targemad pakuvad. JA muidugi on raadio nupud roolil, kas neid saab tulevikus kasutada? Heli võiks ikka ok olla. Miski tootja pakub din1 pessa ka norm displeiga asja, seda suure displeiga, mis makist välja sõidab- ei taha, st osa kellasid jääb varju. Palun lahendust!!!
Voyager- sees din2 kassetmakk, cd-boksi oli kellegile vist rohkem vaja ja mulle jäid aind juhtmed. KAs oleks kavalam panna sinna sisse din2 displeiga asi, mis laksaks nii cd- dvd. Siin võib olla ka avaneva displeiga asi, st ruumi sitaks

Ah jaa- kõlarid on mõlemas masinas HEAD (vähemalt ma hetkel arvan nii), neid ei ole vaja vahetada.
See suvi siis Volvoga : XC60 R-Design Polestar 

#9Häid kõlareid seeriaautodest tavaliselt ei leia... (s.t. autodest hinnalipikuga alla 1,5 milli)
Mis Voyageri puudutab... Kui Sul selle din2 peal ei ole rohkemat, kui vaid audio... siis suvalise tootja din2 makk ja teema ammendatud
Muuseas-> siiski tasuks vaadata Cd-Dvd-navi kombot soovitatavalt siis puuteekraani ning kahe boxi juhtimisega-> sellele siis juurde MP3 box ning DVD box; lisaks võimendi(d) ning kindlasti peaks korraliku süsteemi saamiseks lisama ka nn. "Filmikõlari" (see mis auto keskele lakke läheb) ja edasi siis juba vastavalt sellele, kes ja kuipalju seal aega viidab ka tagapoole ekraanike.
Mis aga puudutab GTA-d, siis
võta see Bose, viska sealt välja... ja naudi mootori häält
tegelikult siis koos naviga on neli varianti-> selline, mis sul seal praegu on (olematu displeiga-> põhimõttelsielt hoolimata navi olemasolust siiski näed vaid GPS vaadet); Libiseva ekraaniga, mis ei sobinud; 2Din (mis eeldab armatuuri ümberehitust); või siis eraldi ekraaniga Navi, mis oleks makist eraldi.
Roolinupud jäävad üsna paljude tootjate puhul alles-> on olemas OEM juhtimise üleminekud (roolinupud infrapunaks või siis uus makk originaaljuhtmestiku otsa)
Viies... on kõige lahedam võimalus, kuid
jah.. mitte just kõige soodsam-> jätad ette vaid maki ekraani, kogu ülejäänud info lased by-wire näiteks pagassi ning lased kuskil omale DIN1 mõõdus "teleka" valmis meisterdada.
Kõige lihtsam võimalus... vaheta raadiovõimendi välja
ning saada kogu signaal läbi võimendi (miskipärast tundub, et Sul tuleb raadio otse ja CD üle võimendi)
Mis Voyageri puudutab... Kui Sul selle din2 peal ei ole rohkemat, kui vaid audio... siis suvalise tootja din2 makk ja teema ammendatud

Muuseas-> siiski tasuks vaadata Cd-Dvd-navi kombot soovitatavalt siis puuteekraani ning kahe boxi juhtimisega-> sellele siis juurde MP3 box ning DVD box; lisaks võimendi(d) ning kindlasti peaks korraliku süsteemi saamiseks lisama ka nn. "Filmikõlari" (see mis auto keskele lakke läheb) ja edasi siis juba vastavalt sellele, kes ja kuipalju seal aega viidab ka tagapoole ekraanike.
Mis aga puudutab GTA-d, siis

tegelikult siis koos naviga on neli varianti-> selline, mis sul seal praegu on (olematu displeiga-> põhimõttelsielt hoolimata navi olemasolust siiski näed vaid GPS vaadet); Libiseva ekraaniga, mis ei sobinud; 2Din (mis eeldab armatuuri ümberehitust); või siis eraldi ekraaniga Navi, mis oleks makist eraldi.
Roolinupud jäävad üsna paljude tootjate puhul alles-> on olemas OEM juhtimise üleminekud (roolinupud infrapunaks või siis uus makk originaaljuhtmestiku otsa)
Viies... on kõige lahedam võimalus, kuid

Kõige lihtsam võimalus... vaheta raadiovõimendi välja

#10äkki on kirjeldatud probleem hoopis raadio antenni võimendis...
eesti raadiosignaali tugevuse puhul kipub ilma vänge võimendita välisantenn peale linnapiiri surema... rääkimata siis 156 keresisene antenn (oli vist tagaklaasis 1 triip üleval
)
aga kuna pole probleemiga kursis siis see oli vaid 1 spekulatsioon.
eesti raadiosignaali tugevuse puhul kipub ilma vänge võimendita välisantenn peale linnapiiri surema... rääkimata siis 156 keresisene antenn (oli vist tagaklaasis 1 triip üleval

aga kuna pole probleemiga kursis siis see oli vaid 1 spekulatsioon.
jah seda ma mõtlesingi... et antennivõimendi või siis pigem juba väline antenn (seda Sul vist ei ole)
ja lase ka raadio läbi "kõlarivõimendi"-> vaata ega Sul ei jookse kõlarisse kaks paari juhtmeid

#12Vat nüüd ma olen sõnatu.
St raadio helikvaliteet on vilets, antenn katusel täitsa olemas,selline 10-15 cm jupike. Praginaid ega sahinaid pole. Aga raadioga pole justkui madalaid. bass on 0. Ometigi raadio nn audio settings on sama mis cd-l.
No ei tea...
Soovitati viia mõnda stereo ehitamise garaaži, nii telefonitsi võimatu hinda pakkuda uuele süsteemile. Üks koht muidugi ütles, et neil pole Alfale midagi augu täiteks panna. ??? Ma viisakalt, et mul on 1din raadio ja hõbedane, paneme sinna hõbedase sisse ja kõik korras, aga hakkas taas miski: alfa-on-nii-keeruline-ma-ei-te-kuidas-sinna-raadio-pessa-mahub. No kurat, ega alfas pole miski 0,789din
St raadio helikvaliteet on vilets, antenn katusel täitsa olemas,selline 10-15 cm jupike. Praginaid ega sahinaid pole. Aga raadioga pole justkui madalaid. bass on 0. Ometigi raadio nn audio settings on sama mis cd-l.
No ei tea...
Soovitati viia mõnda stereo ehitamise garaaži, nii telefonitsi võimatu hinda pakkuda uuele süsteemile. Üks koht muidugi ütles, et neil pole Alfale midagi augu täiteks panna. ??? Ma viisakalt, et mul on 1din raadio ja hõbedane, paneme sinna hõbedase sisse ja kõik korras, aga hakkas taas miski: alfa-on-nii-keeruline-ma-ei-te-kuidas-sinna-raadio-pessa-mahub. No kurat, ega alfas pole miski 0,789din

Krrt nüüd tekkis kohe huvi miski aeg Pirni tänavale liikuda ja vaadata, et mis ja kuidas seal siis nüüd on

#14Ja-ja 
teisipäeval toon sulle selle displei, saad natuke gta-d näppude vahel hoida

teisipäeval toon sulle selle displei, saad natuke gta-d näppude vahel hoida

#15St raadio helikvaliteet on vilets, antenn katusel täitsa olemas,selline 10-15 cm jupike.
...ott, oot, kuda selle antennijupikesega ikka on, kas jupike pole mingi mobiilivalmidusejupike? ...kui oma esimest vagooni ostsin, siis midagi ähmaselt meenub, et see väike jupats oli kuidagi mobiilindusega seotud, ma ise seda kordagi ei kasutanud ja mingeid tohutuid händsfriisid ei ehitanud autosse, seega ma võin lausa segast peksta praegu, kas vagonil polnud raadioantenn mitte selle "tagaiiva" sees... mõh? ...peale facelifti on küll megaantenn katusel ja just selle koha peal kus vanemal versioonil see jupike... mäletan seda, et enamus alfadel mida tänavatel nägin seda juppi katusel polnud, aga kuna ma ostsin oma auto koos kõigi kellade ja pudinatega, siis mul oli see olemas... NO KYLL ON HEA SELGE JUTT MULL; AARGH!

...vast saab midagi aru püändist