Hea ja kiire võileib mida küllatulnud alfisti'le pakkuda:
Ciabatta või Boccata, Mozarella juust, tomat, basiilik, küüslaugupipar ning aroomisool. Küüpslaugupipra puudumisel võib kasutada ka musta pipart ning küüslaugusoola.
Lõikad vastavalt soovile parajad viilakad, lisad sinna lõigu tomatit ning viilu mozzarellat ja puistad maitse järgi üle maitseainetega.
Soovitatav on ciabatta jätta määrimata, siis tõmbab tomat ennast ilusti "saia" sisse
Veel on hea ja lihtne magustoiduretsept kah välja pakkuda:
karbike Brie juustu
1 muna
riivsaia
natuke piima
natuke jahu
lõikad Brie sobivateks tükikesteks, paneerid esmalt jahus, siis läbiklopitud muna-piimasegus ja seejärel riivsaias. siis viskad tükid pannile ning praed kuniks paneering on ilus kuldpruun.
Serveerida sobib imehästi jäätise ning toormoosi või siis isetehtud jäätisekastmega (iirisekaste või siis moosi-koorekaste on võrratu siia)
Mis oleks veel Itaaliapärasem, kui pasta

lühikesed soovitused siis:
Alljärgnevad kastmed on kõik mõeldud ühe tavapakendi ehk 400–450 g pasta maitsestamiseks. Kui loetletud kogused tunduvad väiksena, on tegemist originaalse, Itaalia köögist pärineva kastmega. Suuremad kogused kõnelevad muumaise päritoluga kastmest, mida üldjuhul hautatakse olulisel määral lühema aja jooksul.
Spagetid küüslaugu ja oliiviõliga
4 keskmist küüslauguküünt
1 sl vett
2 tl peent soola
5 sl oliiviõli
400 g kõva nisu spagette
peotäis petersellilehti
purustatud musta pipart
Suru küüslauguküüned läbi pressi, sega vee ja 1 tl soolaga hästi läbi. Klopi juurde õli ja kalla segu väikesele pannile. Kuumuta keskmisel kuumusel ja aeglaselt segades umbes 5 minutit ehk kuni küüslauk muutub kuldkollaseks. Tõsta pann tulelt. Keeda spagetid soolaga maitsestatud 4 liitris vees al dente ehk mitte väga pehmeks. Mõõda 4 sl keeduvett eraldi. Kalla spagetid sõelale, lase veidi nõrguda ning kalla keedunõusse tagasi. Lisa küüslaugusegu, keeduvesi, peenestatud petersell ning maitse järgi musta pipart, sega hästi läbi. Serveeri otsekohe sügavatelt taldrikutelt, mis võiksid olla enne kuumaks aetud.
Penne keetmata tomatikastmega
400 g purk kooritud tomateid
3 sl paksu tomatipüreed (-pastat)
1 väike sibul
1 küüslauguküüs
3 sl oliiviõli
0,5 tl pitsaürte või basiilikut
Cayenne’i pipart (soovitud põletavusastme järgi)
peent soola
purustatud musta pipart
peenestatud petersellilehti
400 g kõva nisu pennet
Lõika konservtomatid põigiti pooleks ja õõnesta seemned välja, nii saab kaste meeldivam ning ka tugevama maitsega. Töötle tomatid koos hoidisevedeliku, peenestatud sibula ja küüslauguga ühtlaseks püreeks. Lisa tomatipasta, maitseürdid, sool ja piprad. Lase toatemperatuuril paar tundi maitsestuda, sega. Keeda penne (lühikesed jämedad viltuselt lõigatud otstega makaronid) rohkes soolakas vees pakendi juhise järgi al dente, nõruta. Jaga eelkuumutatud sügavatele taldrikutele, tõsta igale portsjonile kastet ning raputa üle peterselliga. Serveeri kohe.
Keedetud tomatikaste
3 sl oliiviõli
2 keskmist sibulat
2 sellerivart
2 küüslauguküünt
4 purki (400 g) purustatud tomateid
2 sl petersellilehti
1 tl kuivatatud punet
1 tl kuivatatud basiilikut
1–2 sl sidrunimahla või kuiva veini
1–2 tl suhkrut
soola ja pipart maitse järgi
Seda kastet tasub korraga valmistada suurem kogus, sest ülejääk säilib külmikus kuni 10 päeva. Sellest kogustest jätkub kaheksale sööjale ehk 800 g pasta jaoks. Peenesta sibul, küüslauguküüned ja sellerivarred, kuumuta õlis paksu põhjaga keedunõus keskmisel kuumusel 5 minutit. Lisa tomatihoidis ja maitseained, välja arvatud sool ja pipar. Lase madalal kuumusel 45 minutit ilma kaaneta haududa. Kui soovid püreetaolist kastet, töötle segu otse keedunõus sauseguriga läbi. Maitsesta soola ja pipra ning ilmtingimata ka suhkruga, mis maitseid niihästi tasakaalustab kui ka võimendab.
Vorstikaste
300 g pehmet keeduvorsti
1 sibul
1 sl õli
1 dl paksu tomatipüreed
2 dl piima
0,5 tl soola
0,25 tl musta pipart
0,25 tl punet
Serveerimiseks:
Parmesani juustu
Lõika vorst ribadeks. Peenesta sibul ja kuumuta õlis 5–8 minuti jooksul läbipaistvaks. Lisa vorst ja tomatipüree, kalla segades juurde piim ning lase vaikselt paar minutit keeda. Maitsesta.
Paprikakaste
3 sl õli
3 erivärvilist paprikakauna
3 sibulat
2 küüslauguküünt
1 purk purustatud tomateid
peenestatud petersellilehti
1 sl sidrunimahla
1 tl soola
purustatud musta pipart
Peenesta sibul ja küüslauk, lõika paprikad peenikesteks ribadeks, kuumuta neid õlis keskmisel kuumusel 7–8 minutit. Lisa tomatihoidis ja petersell ning hauta vaevalt keevana 10 minutit. Lisa maitseained ja lase veel 5 minutit haududa.
Sibulakaste
3 sl õli
700–800 g sibulat
1 tl soola
1 dl punast lauaveini
4 dl keeva vett
1 hele leemekuubik
1 sl võid
purustatud musta pipart
Serveerimiseks:
Parmesani juustu
Peenesta sibul, raputa soolaga üle ning hauta õlis madalal kuumusel 8–10 minutit ehk kuni sibul on läbipaistev. Kalla juurde vein, suurenda pliidi kuumust ja lase 3–4 minutit keeda. Lisa vesi ja pudendatud leemekuubik, sega hästi läbi ning lase keeda, kuni peaaegu kogu vedelik on aurustunud. Vähenda siis kuumust, lisa hautisele veidi musta pipart ja lusikatäis võid, sega läbi ning maitsesta lõplikult soolaga.
Tomati-hakklihakaste
2 sl õli
1 suur sibul
küüslaugusoola
300 g hakkliha
2 sl jahu
1 purk purustatud tomateid
3 dl vett
2 Knorri lihaleemekuubikut
1 tl ürdisoola
purustatud musta pipart
1 tl kuivatatud basiilikut
näputäis punet
Serveerimiseks:
Parmesani juustu
Kuumuta peenestatud sibul õlis 5–7 minutit madalal kuumusel, tõsta vahukulbiga pannilt ära. Kuumuta lahtinäpitud hakkliha kuni punase värvuse kadumiseni, raputa siis jahuga üle ning sega läbi. Kalla juurde tomatihoidis ja lisa sibul ning kõik maitseained; lase väikesel kuumusel 20–30 minutit haududa.
Tuunikalakaste
1 purk tuunikala õlis (tükkidena)
2 dl 10% hapukoort
1 keskmine sibul
3 küüslauguküünt
3 sl seemneteta tomatipüreed
2 tl kuivatatud punet
0,5 tl purustatud musta pipart
soola
Lõika sibul ja küüslauk peeneks, kuumuta kala pealt nõrutatud õlis läbipaistvaks. Lisa tomatipüree, pudendatud kala ja hapukoor; maitsesta. Pane pasta keema ning lase kastet kaane all kuni makaronide valmimiseni vaikselt haududa. Kui makaronid on valmis kurnamiseks, viimistle maitse ning lisa vajadusel veidi keenud vett.
Kiirelt valmiv külm tomati-juustukaste
1 dl oliiviõli
200 g kirsstomateid või väikesi tomateid
100 g fetat või mozzarellat
värsket basiilikut
purustatud musta pipart
soola
Lõika juust väikesteks kuubikuteks. Lõika kirsstomatid pooleks, tavalised tomatid õhukesteks sektoriteks. Sega kõik ained kausis, maitsesta ja lase veidi aega seista.
Roheline pastakaste
3 sl õli
pool pakki külmutatud spinatit
200 g keeduvorsti või –sinki
3 küüslauguküünt
näputäis Cayenne’i pipart
soola
1 sl maisijahu
1 dl vett
Peenesta kupatatud spinat ja küüslauk. Aja õli kuumaks, lisa väikesteks kuubikuteks lõigatud sink või vorst, spinat, küüslauk ja maitseained. Hauta madalal kuumusel vahetevahel segades 10 minutit. Lisa veega segatud maisijahu, lase paar minutit haududa. Serveeri kuumalt koos keedetud spagettidega.
Suitsulõhekaste
1 sibul
2 sl peenestatud tilli või murulauku
3 sl oliiviõli
4 sl võid
150 g külmsuitsulõhet
1 dl valget lauaveini
0,5 sl jahu
0,5 kalaleemekuubikut
1 dl rasvast rõõska koort
jahvatatud valget pipart
Selle luksusliku lisandiga maitsevad eriti hästi laiad lintnuudlid või ribiline jäme penne, roog ise on igati sobilik külalisteroaks või oma pere pühapäevalauale. Nopi kalast välja kõik luud ja lõika kala 2 cm laiusteks ribadeks. Kuumuta peenestatud sibulat 2 sl sulatatud võis paar minutit, lisa till või murulauk ja kalaribad ning jäta madalale kuumusele hauduma, sega vahetevahel.
Kuumuta teises anumas 1 sl õli jahuga läbi, lisa segades vein ja pudendatud leemekuubik. Kuumuta pidevalt segades madalal kuumusel, kuni kaste pakseneb. Sega mõlemad kastmed kokku, lisa koor, maitsesta valge pipra ja vähese soolaga. Kui kaste tundub liiga paks, lisa veidi pasta keeduvett. Keeda penne pakendi õpetuse järgi, sega juurde 2 sl võid ning kalla kastmega üle. Tõsta kergelt segamini ja serveeri kohe.
TO BE CONTINUED

Tegelikult ma olen normaalne....