Toidunurgake

Nagu pealkiri ütleb siis räägiks Alfisti toiduretseptidest mis toit maitseb ning mõningad retseptid toidu valmistamiseks :D
If you park it and don't look back as you walk away... you bought the wrong car.

Toidunurgake

hopaa....

usu mind-> sa ei taha, et alustaksin :mrgreen:

TS@hea meelega auto kallal toimetab ... aga köök on teine kodu 8)

EDIT: hakkan siis oma lemmikuid kokku koguma :wink:
Last edited by ts on 26 Oct 2007, 22:45, edited 1 time in total.
Tegelikult ma olen normaalne....

Toidunurgake

ts wrote:hopaa....

usu mind-> sa ei taha, et alustaksin :mrgreen:

TS@hea meelega auto kallal toimetab ... aga köök on teine kodu 8)

:D
If you park it and don't look back as you walk away... you bought the wrong car.

Toidunurgake

Ma mõtli, et alustaks retseptide kirjutamisega, aga vaadates kellaaega ja promolle vere- ei pea seda hetkel kõige õigemaks tegevuseks :D

Muidu olen suur meister köögis: oskan teha praemuna, võileiba, värskekapsahautist ja vajutada kohvimasinal nupule "large coffee" :)

To be continued......... in the morning
See suvi siis Volvoga : XC60 R-Design Polestar :)

Toidunurgake

Talle karree punase veini ja lisanditega marinaadis.

Brasiilia laagerdatud härja entrecote, suure 300g-se pihvina.

Pardi rinnafilee sinepiklasuuriga.

Loomulikult ikka ka praekartul ja sült.

:D :D :D :D

Toidunurgake

Hea ja kiire võileib mida küllatulnud alfisti'le pakkuda:

Ciabatta või Boccata, Mozarella juust, tomat, basiilik, küüslaugupipar ning aroomisool. Küüpslaugupipra puudumisel võib kasutada ka musta pipart ning küüslaugusoola.

Lõikad vastavalt soovile parajad viilakad, lisad sinna lõigu tomatit ning viilu mozzarellat ja puistad maitse järgi üle maitseainetega.

Soovitatav on ciabatta jätta määrimata, siis tõmbab tomat ennast ilusti "saia" sisse 8)

Veel on hea ja lihtne magustoiduretsept kah välja pakkuda:

karbike Brie juustu

1 muna

riivsaia

natuke piima

natuke jahu

lõikad Brie sobivateks tükikesteks, paneerid esmalt jahus, siis läbiklopitud muna-piimasegus ja seejärel riivsaias. siis viskad tükid pannile ning praed kuniks paneering on ilus kuldpruun.

Serveerida sobib imehästi jäätise ning toormoosi või siis isetehtud jäätisekastmega (iirisekaste või siis moosi-koorekaste on võrratu siia)

Mis oleks veel Itaaliapärasem, kui pasta 8) lühikesed soovitused siis:

Alljärgnevad kastmed on kõik mõeldud ühe tavapakendi ehk 400–450 g pasta maitsestamiseks. Kui loetletud kogused tunduvad väiksena, on tegemist originaalse, Itaalia köögist pärineva kastmega. Suuremad kogused kõnelevad muumaise päritoluga kastmest, mida üldjuhul hautatakse olulisel määral lühema aja jooksul.

Spagetid küüslaugu ja oliiviõliga

4 keskmist küüslauguküünt

1 sl vett

2 tl peent soola

5 sl oliiviõli

400 g kõva nisu spagette

peotäis petersellilehti

purustatud musta pipart

Suru küüslauguküüned läbi pressi, sega vee ja 1 tl soolaga hästi läbi. Klopi juurde õli ja kalla segu väikesele pannile. Kuumuta keskmisel kuumusel ja aeglaselt segades umbes 5 minutit ehk kuni küüslauk muutub kuldkollaseks. Tõsta pann tulelt. Keeda spagetid soolaga maitsestatud 4 liitris vees al dente ehk mitte väga pehmeks. Mõõda 4 sl keeduvett eraldi. Kalla spagetid sõelale, lase veidi nõrguda ning kalla keedunõusse tagasi. Lisa küüslaugusegu, keeduvesi, peenestatud petersell ning maitse järgi musta pipart, sega hästi läbi. Serveeri otsekohe sügavatelt taldrikutelt, mis võiksid olla enne kuumaks aetud.

Penne keetmata tomatikastmega

400 g purk kooritud tomateid

3 sl paksu tomatipüreed (-pastat)

1 väike sibul

1 küüslauguküüs

3 sl oliiviõli

0,5 tl pitsaürte või basiilikut

Cayenne’i pipart (soovitud põletavusastme järgi)

peent soola

purustatud musta pipart

peenestatud petersellilehti

400 g kõva nisu pennet

Lõika konservtomatid põigiti pooleks ja õõnesta seemned välja, nii saab kaste meeldivam ning ka tugevama maitsega. Töötle tomatid koos hoidisevedeliku, peenestatud sibula ja küüslauguga ühtlaseks püreeks. Lisa tomatipasta, maitseürdid, sool ja piprad. Lase toatemperatuuril paar tundi maitsestuda, sega. Keeda penne (lühikesed jämedad viltuselt lõigatud otstega makaronid) rohkes soolakas vees pakendi juhise järgi al dente, nõruta. Jaga eelkuumutatud sügavatele taldrikutele, tõsta igale portsjonile kastet ning raputa üle peterselliga. Serveeri kohe.

Keedetud tomatikaste

3 sl oliiviõli

2 keskmist sibulat

2 sellerivart

2 küüslauguküünt

4 purki (400 g) purustatud tomateid

2 sl petersellilehti

1 tl kuivatatud punet

1 tl kuivatatud basiilikut

1–2 sl sidrunimahla või kuiva veini

1–2 tl suhkrut

soola ja pipart maitse järgi

Seda kastet tasub korraga valmistada suurem kogus, sest ülejääk säilib külmikus kuni 10 päeva. Sellest kogustest jätkub kaheksale sööjale ehk 800 g pasta jaoks. Peenesta sibul, küüslauguküüned ja sellerivarred, kuumuta õlis paksu põhjaga keedunõus keskmisel kuumusel 5 minutit. Lisa tomatihoidis ja maitseained, välja arvatud sool ja pipar. Lase madalal kuumusel 45 minutit ilma kaaneta haududa. Kui soovid püreetaolist kastet, töötle segu otse keedunõus sauseguriga läbi. Maitsesta soola ja pipra ning ilmtingimata ka suhkruga, mis maitseid niihästi tasakaalustab kui ka võimendab.

Vorstikaste

300 g pehmet keeduvorsti

1 sibul

1 sl õli

1 dl paksu tomatipüreed

2 dl piima

0,5 tl soola

0,25 tl musta pipart

0,25 tl punet

Serveerimiseks:

Parmesani juustu

Lõika vorst ribadeks. Peenesta sibul ja kuumuta õlis 5–8 minuti jooksul läbipaistvaks. Lisa vorst ja tomatipüree, kalla segades juurde piim ning lase vaikselt paar minutit keeda. Maitsesta.

Paprikakaste

3 sl õli

3 erivärvilist paprikakauna

3 sibulat

2 küüslauguküünt

1 purk purustatud tomateid

peenestatud petersellilehti

1 sl sidrunimahla

1 tl soola

purustatud musta pipart

Peenesta sibul ja küüslauk, lõika paprikad peenikesteks ribadeks, kuumuta neid õlis keskmisel kuumusel 7–8 minutit. Lisa tomatihoidis ja petersell ning hauta vaevalt keevana 10 minutit. Lisa maitseained ja lase veel 5 minutit haududa.

Sibulakaste

3 sl õli

700–800 g sibulat

1 tl soola

1 dl punast lauaveini

4 dl keeva vett

1 hele leemekuubik

1 sl võid

purustatud musta pipart

Serveerimiseks:

Parmesani juustu

Peenesta sibul, raputa soolaga üle ning hauta õlis madalal kuumusel 8–10 minutit ehk kuni sibul on läbipaistev. Kalla juurde vein, suurenda pliidi kuumust ja lase 3–4 minutit keeda. Lisa vesi ja pudendatud leemekuubik, sega hästi läbi ning lase keeda, kuni peaaegu kogu vedelik on aurustunud. Vähenda siis kuumust, lisa hautisele veidi musta pipart ja lusikatäis võid, sega läbi ning maitsesta lõplikult soolaga.

Tomati-hakklihakaste

2 sl õli

1 suur sibul

küüslaugusoola

300 g hakkliha

2 sl jahu

1 purk purustatud tomateid

3 dl vett

2 Knorri lihaleemekuubikut

1 tl ürdisoola

purustatud musta pipart

1 tl kuivatatud basiilikut

näputäis punet

Serveerimiseks:

Parmesani juustu

Kuumuta peenestatud sibul õlis 5–7 minutit madalal kuumusel, tõsta vahukulbiga pannilt ära. Kuumuta lahtinäpitud hakkliha kuni punase värvuse kadumiseni, raputa siis jahuga üle ning sega läbi. Kalla juurde tomatihoidis ja lisa sibul ning kõik maitseained; lase väikesel kuumusel 20–30 minutit haududa.

Tuunikalakaste :roll:

1 purk tuunikala õlis (tükkidena)

2 dl 10% hapukoort

1 keskmine sibul

3 küüslauguküünt

3 sl seemneteta tomatipüreed

2 tl kuivatatud punet

0,5 tl purustatud musta pipart

soola

Lõika sibul ja küüslauk peeneks, kuumuta kala pealt nõrutatud õlis läbipaistvaks. Lisa tomatipüree, pudendatud kala ja hapukoor; maitsesta. Pane pasta keema ning lase kastet kaane all kuni makaronide valmimiseni vaikselt haududa. Kui makaronid on valmis kurnamiseks, viimistle maitse ning lisa vajadusel veidi keenud vett.

Kiirelt valmiv külm tomati-juustukaste 8)

1 dl oliiviõli

200 g kirsstomateid või väikesi tomateid

100 g fetat või mozzarellat

värsket basiilikut

purustatud musta pipart

soola

Lõika juust väikesteks kuubikuteks. Lõika kirsstomatid pooleks, tavalised tomatid õhukesteks sektoriteks. Sega kõik ained kausis, maitsesta ja lase veidi aega seista.

Roheline pastakaste

3 sl õli

pool pakki külmutatud spinatit

200 g keeduvorsti või –sinki

3 küüslauguküünt

näputäis Cayenne’i pipart

soola

1 sl maisijahu

1 dl vett

Peenesta kupatatud spinat ja küüslauk. Aja õli kuumaks, lisa väikesteks kuubikuteks lõigatud sink või vorst, spinat, küüslauk ja maitseained. Hauta madalal kuumusel vahetevahel segades 10 minutit. Lisa veega segatud maisijahu, lase paar minutit haududa. Serveeri kuumalt koos keedetud spagettidega.

Suitsulõhekaste

1 sibul

2 sl peenestatud tilli või murulauku

3 sl oliiviõli

4 sl võid

150 g külmsuitsulõhet

1 dl valget lauaveini

0,5 sl jahu

0,5 kalaleemekuubikut

1 dl rasvast rõõska koort

jahvatatud valget pipart

Selle luksusliku lisandiga maitsevad eriti hästi laiad lintnuudlid või ribiline jäme penne, roog ise on igati sobilik külalisteroaks või oma pere pühapäevalauale. Nopi kalast välja kõik luud ja lõika kala 2 cm laiusteks ribadeks. Kuumuta peenestatud sibulat 2 sl sulatatud võis paar minutit, lisa till või murulauk ja kalaribad ning jäta madalale kuumusele hauduma, sega vahetevahel.

Kuumuta teises anumas 1 sl õli jahuga läbi, lisa segades vein ja pudendatud leemekuubik. Kuumuta pidevalt segades madalal kuumusel, kuni kaste pakseneb. Sega mõlemad kastmed kokku, lisa koor, maitsesta valge pipra ja vähese soolaga. Kui kaste tundub liiga paks, lisa veidi pasta keeduvett. Keeda penne pakendi õpetuse järgi, sega juurde 2 sl võid ning kalla kastmega üle. Tõsta kergelt segamini ja serveeri kohe.

TO BE CONTINUED 8)

Toidunurgake

:mrgreen:

hakkasin salatiplokki ette valmistama aga :roll: nüüd ei julgegi enam retsepte loopida :lol:

kutsuks küll aga... tuba väike ja tavaliselt kui on teada, et köögis toimetama hakkan on tavaliselt sõbrad sugulased juba kohad sisse võtnud :wink:

Toidunurgake

E.T. wrote:ootan kutset :D

nooh hakkan siis omale maja ehitama, et kõik huvilised ära mahuksid...

Niikaua soovitaks ise köögis pere rõõmuks näiteks mõnda salatit teha :roll:

Kartulisalat on eestlastele alati olnud pidusöök, KUID... saab ka teisiti

Heeringa-lihasalat:

200g heeringafileed

1 sibul

2 õuna

4 muna

8 keedetud kartulit

200g seapraadi (või praetud sealiha)

2 konservkurki

100g konservherneid

majonees (soovi korral osaliselt koorega segatuna)

soola ja pipart

Heeringa ja sibula võib ka kombineerida ostes juba tükeldatud heeringasegu. Lõikad kõik asjad tükkideks ning segad majoneesi ja maitseainetega.

Leiva-viinerisalat

8 viilu leiba (soovitatavalt täistera)

300g viinereid

2 muna

1 õun

soovi korral ka herneid/konservkurki vms

Majoneesi

sinepit

soola-pipart

Praed leivakuubikud ja viinerilõigud läbi, keedad muna ja tükeldad. Lisad ülejäänud ained ning segad läbi. Salatikastme valmistad eraldi. Edasi on juba kombinatoorika küsimus-> kui krõbe toit ei meeldi, siis võid kastme kohe salati peale valada ning tunnikese oodata, kui meeldib, siis tuleks igale portsule eraldi kaste peale valada.

Tagasi Itaalia poolele-> pastasalatid

Castello (vist nimetati seda-> tegelikult on see siis "pulmasalat"-> esmakordselt sai seda valmistatud oma pulmalauale):

400g pastat (vastavalt soovile, ise soovitaks "sarvekesi")

2 suitsukanakoiba

2 porgandit

200g soolapähkleid

majoneesi

koort

Keedad pasta, tükeldad kana, riivid porgandi (ilma töötlemate loomulikult), peenestad soolapähklid niipalju kui võimalik. Segad kõik korralikult läbi ning lased tunnikese tõmmata mmmaitsev...

Grillkanasalat

2 grillkoiba

300 g pastat

väike purk ananassikonservi

viinamarju

majoneesi ja koort

soovi korral õuna

Tükeldad komponendid ning segad majoneesi ja koorega läbi (soovitatav on kananahk tükeldada imepisikesteks tükkideks ning lisada samuti salatisse-> jätab meeldiva maitse... Ei tasu unustada, et 80% grillkana maistest annab just nahk ja rasv)

Kariibi krabisalat

Kui võimalik, siis on soovitatv seda teha krabilihast, kuid... lihstam on kasutada käid krabimaitselisi surimipulki

400g krabipulki

1 ananass

300g viinamarju

1 mango

hapukoort või maitsestamata jogurtit

Tükeldad kõik komponendid ning soovi korral segad läbi kas koore või jogurtiga. Kui see soov puudub, siis võib "kastme" lihtsalt peale valada. Oluline ta igatahes on, kuna mango, viinamarjad ning ananass kipuvad masitse natuke liiga magusaks ajama.

magustoitu kah:

Puuviljasalat suurele seltskonnale:

1 Ananass

4 kiivit

2 õuna

2 pirni

3 banaani

3 virsikut

200g viinamarju

1 purk puuviljakompotti (troopilist OF cource)

1 purk kondentspiima maitselist asja (vanasti oli kondentspiim ikka nagu midagi enamat)

1 pakk vahukoort

Tükeldad puuviljad,segad kompoti ja kompotivedelikuga läbi, kallad erladi kaussi kondentspiima ning vahukoore, segad läbi ning kallad puuviljade peale ja keerad kõik korralikult läbi.

Kellele ei maitsevad natuke teised maitsekooslused võib asendada kondentspiima-maitselise-asja ja vahukoore hoopis 400g juustuga ...

Toidunurgake

hm. mõned asjad olid tuttavad, mõned olid huvitavad mõtted.

Peamine, mida minu silm märkas, on vähene küüslauk :twisted:

Aga siia lisaks veel kerge retsept "@ the chief's" -ist, mis on alati mu külalistele rõõmu valmistanud ja mida ma armastan vahel niismaa ka teha.

Ostad poest Ciabattat, soovitavalt Hagari või siis viimsi marketi kohalikku. Hea, kui nad on nii värsked, kui vähegi võimalik.

Suvisel ajal tood turult tomateid, kuid talvisel ajal võib edukalt kasutada ka kooritud purustatud tomateid.

Veel vaja veiniäädikat, värsket basiilikat, küüslauku (vähemalt 4 poeküünt ja kui on tegu vanaema või oma aia küüslauguga, siis võib 1 küüne vähem panna :p). Pipart soola

Protsess kui selline aga on järgmine:

Kui on värsked tomatid, viskad nad kuuma (keevasse) vette minutiks ning siis koorid nad. Peale seda purustad tomatid esimese nuiaga, mis kätte juhtub.

Purustatud tomatid viskad kuuma potti, kuhu on juba alla valatud oliiviõli, sinna sekka maitse järgi sorakas veiniäädikat. Lased sellel sodil soojaks minna, ning siis lisad sinna sisse pressitud küüslaugu (mulle meeldib seda pidi, siis on küüslauk karmimalt tunda). mõnusal tulel segad, lisad sinna soola, pipart ning hakid sisse ka basiiliku. Basiilikul hakid kõik, mis on juurtest ülespoole, varred on samahead, kui lehed. Tulemus on õige, kui potist tõusev lõhn ila jooksma paneb, segu aga on tugevalt aromaatne ning küüslaugu vürtsine.

Siis lõigud ciabatta, ning pistad selle rösterisse, et saada klassikaline röst sai - pealt krõbe, seest pehme.

Rösterist tulnud tootele soovi korral lisad peale kerge tõmbe oliiviõli ja asetad potist sinna seda punast, aroomidest nõretavat segu ja garneerid basiiliku lehega.

Serveerida soojalt, nagu ahjust tuleb ning sinna kõrvale juua oma lemmik punast kuiva veini..

(kurat, ila jookseb, ma tean mida ma lõunaks söön ... )

Paljud sellised itaalia kodusatud retseptid on lihtne tuletada, kui vaadata ringi, mida parasjagu kodus vedeleb, Pitsa kui selline on tegelikult ju vaese inimese ringvaade sellest, mida parasjagu saada oli ...

Köök on imede koht, kus peamine on olla julge ja katsetada erinevate maitsete ja komponentidega. Üks kord on alati lihtne head toitu valmistada - sest nn joppab ära, selleks aga, et ka teine kord sama tulemus saada kehtivad mõned salajased reeglid, kui on loomingutee jalgealla võetud:

ALATI! kirjuta üles, mida sa tegid, ning mida sa kasutasid.

Mõõdikutena kasuta lihtsaid ja alati võtta olevad anumaid nagu teelusikas, supilusikas, klaas.

Pipar ja muud vürtsid on maitseasi, sool aga on jumal - suhtu viimasesse austusega.

Vürtse ei ole kunagi liiga palju, kuid osad täiendavad teineteist teised aga taandavad üksteist. Siin peab leidma oma enda käekirja.

Köögis olgu alati kaks TERAVAT nuga.

Huh.. ma sattusin hoogu, toiduvalmistamine on üks minu kirgedest. Tomat on mu 1 lemmikutest ning veisefilee, praetuna kuumal malmpannil vaid pipra ja soolaga, ning mitte rohkem, kui 1 min ...

stop. teema läheb OT -ks ära ..

PS @ the chief's kutusutakse minu tagasihoidlikku elamist ...
Noh eks neid 155 mudeleid mõned on. Mõnede arust liiga mitu. Vähem kui TS -il. Lootust on.

Toidunurgake

proovime siis teistpidi...

TS meil on ka väike kodu

alla 100 ruudu KÕVASTI

plaanime muidugi suurema ja linnast väljasasuva kodu rajamist... krunt selleks on... miski hurtsik on ka hetkel seal peal... mis vajab lammutamist jne...

seniks aga kuni soviv häärber puudub, elame korteris ja külla võid ikka tulla meile, koos oma oivaliste toiduideedega ;)

Toidunurgake

Vähene küüslauk-> pole veel planeeringuga ahju/pajaroogade ning omletini jõunud 8)

aga näiteks-> sibula küüslaugu püreesupp :roll:

kolm sibulat

1 küüslauk

0,5l kanapuljongit

sool-pipar loomulikult

0,5l piima (soovi korral osaliselt koort)

paned puljongi keema, tükeldad sibula ja küüslaugu sisse ning keedad umbes pool tundi, püreerid, lisad piima, lased uuesti keema ja serveerid (krutoonidega)-> uskumatult hea tuleb...

mmmm... supiteemadel -> veel minu lemmiksupp:

4-5 suurt kartulit

300g juustu

1l kanapuljongit

3 õuna

2 küünt küüslauku

2 sibulat

200g krevette

0,4 dl koort, soovi korral ka veel piima :roll:

jällegi soola-pipart

Paned puljongi keema, tükeldad köögiviljad sisse ning keedad kuniks kartul pehme on. Niikaua riivid juustu. kui kartul pehme, siis lisad koore/piima ning vaikselt segades ka juustu. maitsestad soola-pipraga ning kõige viimaks valad peale krevetid :D soovi korral ka veel natuke tilli :roll:

aga minu lemmik- küüslauguretsept on väha lihtne->

viil leiba, küünejagu küüslauku ja praetud lihatükk (või ungari pekk/soolapekk/jäme vorstiviil vms)

Aga itaalia köögi osas 100% nõus-> kaks põhireeglit: tomat ja basiilika (ja loomulikult ka küüslauk :wink: ), ülejäänu on kujutlusvõime :roll: